Nystart för revolutionen i Egypten

5 Jul

”Revolutionen är inte över” säger en ung egyptier i tidningen Offensiv.

Det som de många miljonerna kämpade för under den revolution som började den 25 januari har verkligen inte uppnåtts. Per Björklund, författare till boken ”Arvet efter Mubarak”, skriver på sin utmärkta blogg Från Kairo till världen om ”nyliberalismens revansch” i Egypten: Revolutionen startade därför att de nyliberala reformerna förstört livet för så många människor i Egypten, men de nya makthavarna framhärdar i att fortsätta på denna destruktiva ekonomiska politik.

Detta framkallar nu en ny indignerad protestvåg. Nu ockuperar tusentals människor Tahrirtorget igen, och de styrande slår tillbaka med stor brutalitet. Ahramonline rapporterade direkt från Tahrirtorget den 29 juni: Enbart den natten blev mer än ettusen människor skadade när tungt utrustad polis försökte driva bort de protesterande från torget. Här är ett videoklipp från den nattens dramatiska händelser i Kairo:

Nu har de protesterande fått nog! Till nu på fredag den 8 juli – som de kallar ”Friday of Determination – the Poor First” – har flera grupper (bl.a. 6 April-rörelsen som spelade en viktig roll i 25 januari-revolutionen) kallat till en generalstrejk och en miljondemonstration på Tahrirtorget. De protesterande har återigen börjat installera sig i tält på Tahrirtorget.

”Revolutionen fortsätter – anslut er till oss på Tahrir på fredag den åttonde!” står det på flygblad som just nu delas ut i tiotusentals exemplar över hela Kairo och på andra ställen i Egypten.

Ännu ett filmklipp från massprotesterna den 29 juni – demonstranternas paroller är textöversatta till engelska:

Internationalen har en intressant artikel om hur Egyptens arbetare börjar organisera sig i fackföreningar.

Offensiv berättar om hur arbetarna i Egypten nu börjar organisera sig i fackföreningar och nya vänsterpartier – vilket är ett villkor för att revolutionen ska kunna gå framgångsrikt vidare.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: