Gryende arbetaruppror i Kina

5 Jul

Går Kina mot en upprorssommar, frågar sig den utmärkta – och underjordiska – marxistiska nyhetssidan Chinaworker.info.

Chinaworker.info berättar att det har skett en brant uppgång i antalet massprotester tvärs över Kina under de senaste veckorna. Det följer den trend som varit tydlig i några år. Förra året registrerades 180 000 så kallade ”massincidenter” – kodordet för protester mot eliten – rum i Kina, en uppgång från 127 000 år 2008 och 90 000 år 2006. Från att ha varit huvudsakligen ett landsbygdsfenomen, är det nu en rörelse i städerna.

Den 10-12 juni skakades industristaden Xintang – kallad Kinas ”denim-huvudstad” eftersom 60 % av Kinas jeanstillverkning sker där – av tre dagars våldsamma protester där tusentals arbetare och studenter gick ut på gatorna. Den utlösande faktorn var polismisshandeln av Wang Lianmei, en ung och gravid gatuförsäljerska. Här en bild från Chinaworker.info från Xintang den 12 juni:

Arbetarprotester i Kina är förstås något som oroar det internationella storkapitalet – och därmed de stora media som går i dess ledband. Men nu kan inte all information undertryckas längre. Här är ett nyhetsklipp med intressanta bilder från protesterna i Xintang:

Den dag den jättelika kinesiska arbetarklassen reser sig för att skaka av sig den förtryckande politiska eliten (som skandalöst nog kallar sig ”kommunistisk”) och det kapitalistiska systemet, kommer världen inte längre att bli sig lik.

Tyvärr samarbetar den kinesiska diktaturen med det internationella storkapitalet om att hålla nere information om det spirande kinesiska arbetarupproret. Därför är nyhetskällor som Chinaworker.info ovärderliga. Chinaworker.info drivs av kinesiska marxister som samlar direktinformation från olika platser inne i landet – information som det inte är meningen att du och jag eller ”medelkinesen” ska få reda på.

Jag hade förmånen att lyssna till ett föredrag av en medlem i Chinaworker.info (under största sekretess) i ett europeiskt land för en tid sedan, och jag kan intyga att det är en organisation med helt ovärderlig information inifrån den slutna diktaturen Kina.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: